Veľvyslanec Španielskeho kráľovstva v Prešove

13.05.2003 Celý región

S veľkým úspechom opravilo Slovensko nedostatky vo svojom úsilí o členstvo v Európskej únii (EÚ), ktoré ešte v roku 1997 pomenoval summit v Kodani a momentál...
S veľkým úspechom opravilo Slovensko nedostatky vo svojom úsilí o členstvo v Európskej únii (EÚ), ktoré ešte v roku 1997 pomenoval summit v Kodani a momentálne je na najlepšej ceste stať sa členom EÚ. Povedal to 9. apríla na tlačovej konferencii v Prešove veľvyslanec Španielskeho kráľovstva v SR Alfonso Diez Torres. Zdôraznil, že podobne ako jeho krajina má aj Slovensko prirodzene dlhé obdobie prechodu od systému diktatúry k systému demokracie.

Torres ocenil, že Slovensko ide podobnou líniou do EÚ ako pred necelými 20 rokmi Španielsko. Jej základnými postulátmi sú liberalizácia ekonomiky a schopnosť pritiahnuť zahraničný kapitál. Hovoril aj o svojom úsilí pomôcť rozvoju štúdia španielčiny v prešovskom regióne o. i. prostredníctvom zakladania bilingválnych gymnázií. Na Slovensku ich funguje zatiaľ šesť. Torres vystúpil v Prešove s prednáškou Skúsenosti Španielska so vstupom do EÚ. Podujatie pripravila prešovská kancelária Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) v rámci svojho dlhodobého programu diskusných večerov tzv. jour-fixe.
 

Vyberte región